ILMALÄMPÖLAITTEIDEN ASENNUS
Moni on hankkinut energiasäästösyistä ilmalämpöpumpun.
Hyvälaatuiset laitteet ovat nykyisin hiljaisia, toimivat -20 asteen pakkasella ja kestävätkin ainakin kymmenen vuotta, kunhan huolletaan.
Energian säästöäkin syntyy kohtalaisesti, mutta kannattaa laskea tarkkaan hankintakustannuksen ja huoltojen aiheuttama kulu. Laitteen kestoikä ja hyötysuhde on ratkaisevaa.
Virheellinen asennustapa on aiheuttanut kosteusvaurioiden myötä lisäkustannuksia.
Vaikka ammattilaiset ovat olleet asialla, on lämmityksen kondenssiveden ohjaus jätetty tekemättä, joten vedet valuvat laitteen alle eli yleensä perustuksiin ja jäämassan kasvaessa kastuu myös ulkoseinärakenne ja edelleen eriste. Myös jäähdytyksen kondenssivesiputki jätetään usein lähelle perustuksia. Olenpa nähnyt tapauksen, missä jäähdytyskondenssivesi oli ohjattu olohuoneen nurkassa olevaan astiaan.
Pakkasilla vettä voi kertyä kymmeniä litroja viikossa, jolloin kosteurasitus perustuksiin ja seinärakenteisiin voi olla todella suuri.
Kivijalan kastuttua kosteus voi ohjautua mm. kellarin sisäseinärakenteisiin, sekä alapohjan rakenteisiin.
Pahimmissa tapauksissa sokkeli on halennut jäätymisen seurauksena.
Kuntotarkastajan näkökulmasta ulkoyksikköihin tulisi aina asentaa kondenssiveden poistoputki ja putki liittää sadevesiverkkoon. Joka tapauksessa etäälle rakennuksesta. Poistoputkeen pitää asentaa saattolämmityskaapeli jäätymisen estämiseksi.
Em. on pieni kustannus kokonaisuus huomioon ottaen. Se on myös melko varma toimenpide vahinkojen estämiseksi.
Asennuksen yhteydessä valvokaa, että putkiaukko sisäyksiköstä ulos tulee ilmatiiviisti suljettua hörynsulkumuoviin tai -paperiin.
Edelleen joillakin asentajilla on virheellinen luulo, että mineraalivilla on ilmatiivis !!!
Lämmösiirtoputkien eriste on suojattava linnuilta joko kotelolla tai helposti pienille puille tarkoitetulla runkosuojamuovilla.
Kiitos tästä kirjoituksesta! Olen yrittänyt etsiä tietoa ilmalämpöpumpiusta, ja sillä eksyinkin blogiisi. Meitä kovasti kiinnostaisi sellainen hommata tänne. Hyvä kuulla, että käyttöikä voi olla noinkin pitkä, kunhan ilmalämpöpumppua huoltaa ja pitää sen muuten kunnossa.
VastaaPoistaMeidän pitäisi tehdä ilmalämpöpumpun huolto. Tai siis ammattilainen sen varmasti tekee. Aivan hyvin se on toiminut, mutta muutamat pienet säädöt ja tarkastukset ovat tarpeen. Hyvä muistutus tuo suojaaminen linnuilta. Pitääkin se tehdä myös.
VastaaPoistaKiitos. Meille on tulossa ilmalämpöpumppu asennettuna vielä tämän vuoden puolella, ihan lähiaikoina. Kiva kuitenkin tietää, miten se käytännössä tapahtuu.
VastaaPoistaMeillä on tulossa ilmalämpöpumpun huolto lähiaikoina. Olemme olleet kyllä todella tyytyväisiä hankintaan. Sisäyksikönkin sai kätevästi hyvään paikkaan, ei ole niin näkyvillä. Kiitos postauksesta, oli hyödyllinen. Tutulla oli jotain ongelmaa tuon jäätymisen kanssa ilmeisesti joskus. Voisin tämän hänelle jakaa.
VastaaPoistaPaljon on kaikkia pumppuja. Meillä on ilmalämpöpumppua mietitty, se pitäisi asennettuna saada. Vielä emme ole tarjouspyyntöjä tehneet. Olisi mukava saada se kesäksi. https://www.lvimix.fi/lampopumput-ja-kylmatyot
VastaaPoistaMeillekin on ilmalämpöpumppua harkittu. Sitä en tiedä, minne sisäyksikön saa laitettua, mutta ehkä sillekin löytyy paikka. Kiitokset tästä. Oli hyvin mielenkiintoinen postaus, ja oli mukava saada hieman lisää tietoa tästä. https://www.kajo-sahko.fi/ilmalampopumput/asennukset
VastaaPoistaEn tiennytkään, että pakkasella tuota vettä voi kertyä noinkin paljon. Meille on tulossa ilmalämpöpumpun osto eteen, ehkä kuukauden kuluttua. Kovasti sitä odotan. Meillä on sisälläkin niin kylmä, että on mukava saada hieman helpotusta siihen.
VastaaPoista