maanantai 18. maaliskuuta 2019

LUMET KATOLLA VAI PERUSTUSTEN VIERELLÄ


LUMITYÖN TARVE VAURIOIDEN ESTÄMISEKSI

Kattolumista on tänäkin vuonna haittaa. Asuintalot kestävät tällaiset lumimäärät. Mikäli vesikaton rakenteet ovat ehjät ja läpiviennit tiiviitä, ylä- ja välipohjissa ei pitäisi olla ongelmia. Paitsi, mikäli peltikatteen alla ei ole aluskatetta. Peltikate saattaa kondensoitua tietyissä sääoloissa, ja silloin eristeet voivat kostua. Oikein rakennetulla tuuletuksella riskiä voidaan pienentää. Aluskate poistaisi ongelman.

RAKENNUSTEN PERUSTUKSET voivat joutua kosteusrasituksen vaivaamiksi, kun katon lumet putoavat tai pudotetaan rakennuksen viereen.
Suurin ongelma syntyy rinteeseen, mutta myös tasamaalle rakennettujen talojen perustuksissa, ellei rakennuksen vierustat vietä reilusti poispäin sokkelista.
Pintamaat ovat jäässä, joten salaojituksesta ei tähän aikaan ole apua vesien poistossa. Lumen sulaessa vedet valuvat joko poispäin tai kohti perustuksia. Sokkelin kastuessa kosteusrasitus voi siirtyä rakenteissa eteen- ja ylöspäin, tai perustusten ja pohjalaatan alle. Sokkelin vesieristyslevystä ei joka tilanteessa ole riittävää estettä torjumaan tulvimista.

Rossipohjaisessa talossa vedet voivat valua ryömintätilaan ja kastella pohjamaan, minkä seurauksena alapohjan rakenteisiin kohdistuu kosteasta ilmasta kosteusrasitus kuukausien ajan. Kuivumisaikaan vaikuttaa ratkaisevasti ryömitätilan tuuletuttuminen.
Kosteissa rakenteissa syntyy vääjäämättä ongelmia liian pitkään jatkuneen kosteuden seurauksena.

KUINKA EHKÄISTÄ KOSTEUSRASITUKSEN KEHITTYMISTÄ ?
- Riittävät lumiesteet katolla ja kunnossa oleva kattovesien poistojärjestelmä siirtää sulamisvedet rännikaivojen kautta hulevesiputkistoon tai -kouruihin.
- Jos lumet putoavat tai pudotetaan, tulisi lumet mahdollisimman pian siirtää sellaiseen paikkaan, että sulamisvedet poistuvat hulevesiverkkoon tai -ojaan. Naapurin tontille sulamisvesiä ei saa ohjata.
- Jos pintamaat viettävät rakennukseen päin tai ovat tasaiset, suosittelen seuraavan sulan maan aikana tekemään pintamaiden muotoiluremontin rakennusten ympärillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti