maanantai 21. marraskuuta 2022

 

ENERGIAKRIISI NOSTAA ESIIN PALOTURVALLISUUDEN

Olen tarkastanut eri tilanteissa runsaat 500 pientaloa kauppaa tai korjaustoimia varten, joista 85 % on rakennettu ennen 2000 lukua. Ennen 1980 lukua rakennettujen pientalojen savupiippujen paloturvallisuus ei ole yksin nuohouksesta kiinni vaikka sillä on suuri merkitys. Vähälle huomiolle on jäänyt välipohjien/yläpohjien lämmöneristetilan kohdalla tärkeä paloeristys. Sitä ei nuohoojat tarkasta. Useissa eteen tulleissa palotarkastajien raporteissa ei ole mainintaa paloeristyksestä. Useimmiten myös kuntokartoittajien raporteista maininta puuttuu, eli ei ole tarkastettu ! Yleensä paloeristeenä on likaantunut tavallinen mineraalivilla, roskainen ja pölyinen hiekkapeti tai suoraan puru, turve tai muu eriste piippua vasten. Jos piippuun tulee halkeama eristeiden kohdalla, on tulipalon riski suuri, jopa räjähtävä. Tällaisen kustannuksiltaan pienen virheen takia ns. rintamamiestalojen paloturvallisuus on saanut huonon maineen.

Nykyisten paloturvamääräysten mukaan eristetilan kohdalla tulisi olla 100 mm:n palamaton paloeristys, luokkaa A1. Ymp.minist.as. 745/2017 §6.

Kehotan em. aikakauden talojen asujia tarkastamaan paloeristyksen ja tarvittaessa korjaamaan nykymääräysten mukaiseksi ennen tulevaa talvea. Riski on suuri nyt, kun vanhoja hormeja aletaan lämmittää tehokkaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti